Rezydenci

 

Krzysztof Marciniak

Wieloletni doradca kulinarny w firmie Farutex, prowadzi prezentacje kulinarne, szkolenia kucharzy i szefów kuchni, nauczyciel w gorzowskiej Szkole Gastronomicznej im. Febronii Gajewskiej-Karamać. Pracował w gorzowskim Qubusie, ale też w restauracji Floriańskiej w Krakowie, w angielskich restauracjach w Holt i Manchesterze ( karmił piłkarzy Manchesteru United ) oraz w restauracji Fermain Valley Hotel(4*)(1* Michelin). Szkolił się m.in. w instytucie " Le cordon bleu" w Londynie. W gorzowskim studio "Studio dobrego smaku", "Let's cook" i w studio "Bataty" w Szczecinie prowadzący różne tematyki warsztatów kulinarnych. Obecnie Szef kuchni i właściciel bistro-66400.

 

Dawid Szkudlarek

Z metryki możemy wyczytać, że to rodowity Gorzowianin. Obecnie jest Szefem kuchni Folwarku Folińscy, gdzie odpowiedzialny jest za dwie kuchnie - zarządza salą weselną oraz kameralną weekendową Restauracją Siedem Stołów. W tygodniu znajduje czas na kształcenie młodych adeptów sztuki kulinarnej w gorzowskiej szkole gastronomicznej. Dawid doświadczenie zdobywał pracując głównie w kuchniach hotelowych u nas w Gorzowie.  Jest laureatem wielu konkursów kulinarnych w Polsce m.in..:

Finalista Kulinarnego Pucharu Polski w Poznaniu ( 2015r.)
III miejsce w konkursie kulinarnym „Ale pasztet!” (2015r.)
III miejsce w konkursie L’Art de la cuisine Martell 2015r.
I miejsce w Kulinarnym Rajdzie Mistrzów odbywającym się we Wrocławiu w 2014r.
II miejsce w Kulinarnym Pucharze Polski w 2014r.
II miejsce w Dorszowych Żniwach w 2014r.
I miejsce w konkursie L’Art de la cuisine Martell 2014r.
Finalista Kulinarnego Pucharu Polski w Poznaniu –IV miejsce ( 2013r.)
III miejsce w XI edycji konkursu L’Art de la cuisine Martell (2013r.)
I miejsce w konkursie kulinarnym „Ale pasztet!” (2012r.)
Udział w X edycji konkursu L’Art de la cuisine Martell (2012r.)
III miejsce w IV Kołobrzeskim konkursie kulinarnym „Festiwal Ryb Bałtyckich”

Jest także dwukrotnym zwycięzcą Polskich eliminacji Bocuse d’Or w 2015 i 2018 roku oraz reprezentantem kraju w Turynie w tym międzynarodowym konkursie w 2018 roku. Nie omieszkał także spróbować swoich sił w telewizyjnym programie Top Chef, gdzie zwyciężył w 6 edycji tego programu.

 

Bartłomiej Pawlikowski

Przygodę z gastronomią zaczął od praktyk w gorzowskim hotelu "Qubus". Ukończył Szkołę Zawodową i Technikum Uzupełniające w Zespole Szkół Gastronomicznych im. Febroni Gajewskiej - Karamać w Gorzowie Wlkp. Pierwszą prace zaczął w Hotelu Fado, od stanowiska pomocy kuchennej. Pracował również w Hotelu Woiński SPA, w podgorzowskich Lubniewicach, w Hotel Best Western w Gorzowie Wlkp., oraz w Folwarku Folińscy jako zastępca szefa kuchni. Obecnie pracuje jako szef kuchni w Restauracji Pocztowa 13. Jestem laureatem między innymi takich konkursów jak:

Zgotuj Sobie Sukces, III i II miejsce oraz nagroda specjalna
Haston – kulinarny rajd mistrzów,
Konkurs Roberta Sowy - I miejsce
Kulinarny talent, III i II miejsce
L\'Art de la cuisine Martell – III miejsce
Finalista: kulinarnego pucharu polski.
Primerba cup Młody kreator sztuki kulinarnej Wraz z młodzieżową kadrą kulinarna Polski
OSSKIC, która kierował Kurt Scheller,
Zdobycie brązowego medalu na kulinarnej olimpiadzie w Erfurcie.

 

Daniel Olas 

Szef kuchni i menadżer z kilkunastoletnim doświadczeniem zawodowym w hotelach i restauracjach. Gotowanie i zdrowy styl życia to moja pasja.

Interesuje się on zdrową, dietetyczną kuchnią w połączeniu z najnowszymi trendami światowymi. Kreuje on nowoczesne dania, zarządzam projektami, szkolę ludzi i rozpoczynam nowe inwestycje.
Posiada wysoko rozwinięte kompetencje menadżerskie i innowacyjne podejście w: zarządzaniu, organizowaniu, produkcji, gotowaniu, sprzedaży, marketingu. Innowacja stała się jego stylem życia, kreuje, ulepsza i to go wyróżnia.

Doradza z zakresu zdrowego żywienia i dietetyki, osobiście nie je mięsa i promuje polską kuchnię wegańską.

Najważniejsze osiągnięcia kulinarne

  • I miejsce w XII Ogólnopolskim Konkursie Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej - L'art De La Cusine Martell 2014r. w Zamku Ryn
  • II miejsce Kulinarny Puchar Polski 2014r.
  • I miejsce jako Reprezentacja Polski na konkursie europejskim w Rimini podczas europejskich targów żywności. Zdobycie Pucharu Sapore Chef Grand Prix w 2012r.

"Gotowanie to sztuka, w której można wyrazić swoje uczucia, przywrócić wspomnienia, budować relacje w życiu codziennym i tworzyć nową rzeczywistość. Pokażę Ci kuchnię wpływającą na wszystkie zmysły, dająca relaks i inspirację w życiu codziennym"